
R e v  9 / 2 0 2 2  

 City of Durham                          
                                                                                             Website:      www.durham-oregon.us                                        
   17160 SW Upper Boones Ferry Rd.                               e-mail:   cityofdurham@comcast.net    Durham, Oregon   97224                                                503.639.6851       Fax 503.598.8595   
   

 

 

Frequently Asked Questions About Accessory Uses 
 
City of Durham regulations regarding decks, covered patios, sheds, play structures, and 
other residential accessory uses are: 
 

Question:  Where am I not allowed to place an accessory use or temporary 

structure? 
  

1. No accessory use shall be placed, constructed, or maintained within a required 
front- or side yard setback in any zoning district except as allowed by an 
adjustment or variance or as the City may approve in a Planned Residential 
Development or a development in the BPO district.  (Land Use Code section 
2.17.1) 

  

2. No temporary structures, including but not limited to portable canopies, shall be 
allowed as accessory uses anywhere within the front or side setbacks in any 
residential district. (Land Use Code section 3.1.6.1)  

 

Question:  What are the regulations regarding the rear setback of my property? 
 

1. The minimum setback from the rear property line shall be 20 feet for detached 
dwelling units and 15 feet for attached units.  Detached residential structures on 
flag lots shall be set back at least 10 feet from all property lines.  (Land Use 
Code section 3.1.3) 
 

2. An accessory use such as a storage shed may be allowed within 5 feet of a rear 
lot line in a residential district without an adjustment or variance if also allowed 
by the Oregon Residential Specialty Code as currently adopted by the City. 
(Land Use Code section 2.17.2) 
 

3. Accessory uses may be placed in the rear setback in the Single Dwelling 
Residential district to the extent allowed by the Oregon Residential Specialty 
Code.  (Land Use Code Section 3.1.6.2) 
 

a. Accessory structures cannot be closer than 3 feet from the property line 
without a building permit. (Oregon Residential Specialty Code Section 
R105.2 #20) 

 

b. Accessory structures up to 200 square feet and 15 feet in height can be 
located closer than 3 feet to the property line IF the wall(s) parallel to the 

 

 The minimum (front) setback from the edge of the street right of 
way shall be 20 feet in all residential districts. (Land Use Code 
section 3.1.3) 

 The minimum setback in all residential districts shall be 10 feet 
from the side property line.  (Land Use Code section 3.1.3) 

 See Diagram illustrating Durham’s setbacks. 
 

Front Rear 

Side 

Side 

http://www.durham-oregon.us/


R e v  9 / 2 0 2 2  

property line(s) is built to a 1-hour fire resistance standard. Typically this is 
achieved by cladding the wall with a sheet rock material that meets the 
fire standard. Projections, including the roof, cannot extend over the lot 
line. No windows or openings in the wall parallel to the property line are 
allowed. A building permit is required. (Oregon Residential Specialty Code 
Section R302.1) 

 

c. Accessory buildings located within 2 feet of a property line cannot have 
roof projections exceeding 4 inches. (Oregon Residential Specialty Code 
Section R302.1) 
 

Question:  What about fences? 
 

1. Fences up to 6 feet high are allowed in setbacks as long as they do not obstruct 
vision clearance from a driveway or at intersections.  (Land Use Code section 
3.1.7)  
 

2. Fences up to 6 feet high do not require building permits. (Oregon Residential 
Specialty Code Section R105.2) 

 

Question:  When do I need a building permit for an accessory use? 
 

1. Detached accessory structures (non-habitable) that are 200 square feet or 
larger, 15 feet high or taller, or more than 1 story require a building permit. 
(Oregon Residential Specialty Code Section R105.2) 
 

2. Porches and decks under 30 inches above grade do NOT require a building 
permit regardless of size unless it has a covered porch where the covered 
portion of the porch is closer than three feet from a property line. Decks that are 
raised higher than 30 inches above grade require a building permit. Guard rails 
are required on raised decks. (Oregon Residential Specialty Code Section 
R105.2) 
 

3. Structures that are attached to the house require a building permit except for: 
 

a. Patio and porch covers less than 200 square feet and supported by an 
exterior building wall do not need a building permit. (Oregon Residential 
Specialty Code Section R105.2) 

 

b. Window awnings supported by an exterior wall which do not project more 
than 54 inches from the exterior wall and do not require additional support 
do NOT require a building permit. (Oregon Residential Specialty Code 
Section R105.2)  

 

c. Porches and decks as listed in number 2 directly above. 
 

4. Pre-engineered, commercial play structures that are under 200 square feet that 
include a second story do NOT require a building permit. (Oregon Residential 
Specialty Code Section R105.2) 
 

5. All electrical lighting or outlets must meet electrical code. All plumbing fixtures 
must meet plumbing code. Permits are required for installation of these fixtures. 


